TAIDENÄYTTELYT: 2010 - 2011 - 2012 - 2013

Näyttely 24.6. - 21.7 .2013 , Perniön Maa- ja Kotitalousnaisten Lainamakasiini

Carl Danielsson - Perniön hovimaalari 1883-1944

Turkulainen taiteilija Carl Danielsson asui sekä vieraili Perniössä 1920-luvun puolivälistä 1930-luvun puoliväliin. Hän asui perheineen Pitkäjärven rannalla olleessa Yliskylän kartanon torpassa. Mesenaattiensa Rafael ja Gertrud Bergrothin lisäksi vieraanvaraisuutta osoittivat myös monet muut pitäjän talot.

Aiheensa Danielsson sai useimmiten luonnosta. Monien lintutaulujensa ansiosta hän sai paikkakunnalla lisänimen Tipu-Kalle. Metsästykseen liittyvät kohteet kuten ajokoirat ja saaliit olivat myös tyypillisiä hänelle. Taulut varioivat teemaa usein vain hieman muutettuina. Hakiko taiteilija uutta tapaa ilmaista vai oliko saman teeman käsittely helpoin tapa tuottaa uutta myytävää perheen elatukseksi, jää katsojan arvioitavaksi. Tilaustöitä lienevät olleen myös lehmien ja hevosten kuvat. Tipu-Kalle nimi ei kuitenkaan anna oikeutta hänen koko tuotannolleen. Hän maalasi myös muotokuvia, rakennuksia sekä rakennettuja että luonnon maisemia. Pienet piirustukset tuovat esille hänen huumorintajuaan. Näyttelyssäkin esillä oleva taiteilijan työpäivän ongelmia kuvaava piirroskooste on tutkimisen arvoinen.

Danielsson hallitsi koulutettuna taiteilijana hyvin öljyväritekniikan. Ehkä herkimmillään hän oli kuitenkin akvarellien parissa. Ja tätä kautta myös Tipu-Kalle nimitys saa perustelunsa. Vaatimattomistakin linnuista tehdyt akvarellit kuuluvat hänen tuotantonsa parhaimmistoon.

Yliskylän kartanon omistaja Rafael Bergroth oli tutustunut turkulaiseen taiteilijaan Carl Danielssoniin 1920 luvun alussa. Seurauksena tämä sai kutsun Yliskylään. Taloudessaan epäkäytännöllisenä hänelle sopi hyvin erityisesti 1930-luvun laman aikana vaihdantatalous perniöläisten talojen kanssa. Palkaksi talo sai maalauksia. Tietysti myös rahalla maksavia asiakkaita oli. Taiteilijan vapautta ei tilaustöitä tehdessä voinut aina toteuttaa. Jos isäntä ei halunnut tauluun valkoista hevosta, se piti maalata tummaksi. Taulujen synnyistä ja hänen ajoittain originellista elämästään liikkuu paikkakunnalla edelleen kertomuksia. Danielsson oli siis eräänlainen kiertävä hovimaalari. Hänen maalauksiaan on paljon kotien seinillä. Näistä on koottu Perniökulttuuri-säätiön tämänvuotinen, järjestyksessä neljäs kesänäyttely. Tästä näet luettelon kaikista teoksista jotka olivat näyttelyssä